• 1,673 Views

reset password from rd.break not working

I am was unable to use the root password that i had reset by following the below  steps. I was getting login denied

1. On the Grub menu type e

2. edit the Linux16  with rd.break

3. hit Ctrl+x

4. mount -o rw,remount /sysroot

5.chroot /sysroot

6. passwd

7. Enter password again

8. echo / .autorelabel

Labels (1)
16 Replies
Fran_Garcia
Flight Engineer Flight Engineer
Flight Engineer
  • 1,303 Views

In Step 8, you probably mean to either touch /.autorelabel , or echo "" > /.autorelabel . 

Tags (1)
  • 1,300 Views

oops.!!!

0 Kudos
Satyajit
Mission Specialist
Mission Specialist
  • 1,293 Views

I tried on my system and touch /.autorelabel is worked well.

0 Kudos
Fran_Garcia
Flight Engineer Flight Engineer
Flight Engineer
  • 1,288 Views

glad it worked . Please consider tagging my reply as an answer to the original question, as to help future readers ...

Cheers!

slopezh
Cadet
Cadet
  • 1,261 Views

in my case when adding the rd.break on node 2 never allowed me to continue typing the rest I type ctlt+x and it was asking me for root passwoord

 

0 Kudos
Satyajit
Mission Specialist
Mission Specialist
  • 1,256 Views

Can you please paste the steps and screenshot if possible? Also, can you please tell me the System Architecture (how many nodes or it is cluster of multiple nodes etc.)

0 Kudos
slopezh
Cadet
Cadet
  • 1,245 Views

redhat 9 , and

1. On the Grub menu type e

2. edit the line that start with Linux and add in the end rd.break

3. hit Ctrl+x

4.- then it was asking me for root password

0 Kudos
Satyajit
Mission Specialist
Mission Specialist
  • 1,208 Views

TBH, in my case it is working fine.

There might be other disk related encryption might be enabled or something.

 

0 Kudos
benlimanto
Flight Engineer
Flight Engineer
  • 714 Views

I also exprience the same on delivering the RH134 courses, can anyone including @Tracy_Baker could confirm does on RHA VM on Cloud works?

There are chat happen around with Red Hat Employee on https://www.reddit.com/r/redhat/comments/v1tjay/strange_situation_root_password_reset_rhel_9/iapvlhf...

I can't use rd.break both on servera or even on workstation. I remember back in the day, this bug exist on 8.2 also... At that time, I still have workaround using

ro init=/bin/bash

on the linux grub line, as the lab still allow it, now I can't do it anymore.

Any help is appreciated

Teaching RHEL Curicullum @ stts.edu/istts.ac.id since 2019! Thanks for RH Academy !
Join the discussion
You must log in to join this conversation.