TPeters
Flight Engineer
Flight Engineer
  • 6,851 Views

curl finds no route to host?

Jump to solution

I am doing the self-paced course RH294 . With two exercises (Ch.3 final Lab and Ch.4 lab exercise 2) I ran into this problem:

after installing and starting a web service, from the classroom web termicaI I cannot reach servera.lab.example.com with curl: "No route to host". This despite the fact that I can ping it, open a shell to it, and install the package on it with Ansible.

Anyone else have the same problem?

What might be the cause?

 

Labels (1)
26 Replies
Chetan_Tiwary_
Moderator
Moderator
  • 1,329 Views

@Rogier Working fine for me : may be a network glitch or some other issue - please run lab finish command and then redo this lab from beginning - it will work. Else please raise a support ticket - our team will check and help you. 

Chetan_Tiwary__0-1697748890124.png

 

0 Kudos
Travis
Moderator
Moderator
  • 5,346 Views

@Chetan_Tiwary_ -

I've seen errors when teaching the class and in most cases, students have not had the firewall running or the service wasn't running. Seeing the entire playbook is what is needed. 

The "curl" command connects on port 80 so if that is blocked by the firewall, you get no routte to host. So, it isn't a network glitch as you can do regular pings. Ansible is able to customize things as servera and the rest of the servers have port 22 open on the firewall for SSH. However, the Linux servers do not have port 80/tcp open.

I would venture a guess that if you would do a "firewall-cmd --add-service=http" or a "firewall-cmd --add-port=80/tcp" that the curl command would work. 

It looks like the lab environment wants you to use HTTPS, so it is important when testing with curl to use the port. It is also important to check the playbook to ensure firewalld opened the correct ports.

 

 

Travis Michette, RHCA XIII
https://rhtapps.redhat.com/verify?certId=111-134-086
SENIOR TECHNICAL INSTRUCTOR / CERTIFIED INSTRUCTOR AND EXAMINER
Red Hat Certification + Training
Chetan_Tiwary_
Moderator
Moderator
  • 1,308 Views

@Travis Thanks for the reply and suggestion! You are right that we need to check the whole playbook to come to a conclusion. I guess if one has followed the lab steps correctly and have included all the tasks as instructed in the playbook correctly - post execution , the lab would grade them a overall PASS. So, my point was more like that  the lab has no bugs as such.

 

0 Kudos
TPeters
Flight Engineer
Flight Engineer
  • 1,292 Views

As I pointed out in my reply of 27 July to my own original question, in my case the problem was that `lab finish` does not completely clean the hosts. I have kept my lab environment throughout the course, and that left some crud that prevented properly finishing the lab. Chetan and others may have had similar problems.

 

0 Kudos
  • 1,227 Views
FWIW, I ran into a similar issue as you after having to fix several mistakes in my initial playbook for the end of chapter (4) lab. I ended up resetting serverb completely and testing the playbook again and it worked.
  • 1,226 Views
correction: end of chapter (3) lab
georgef
Mission Specialist
Mission Specialist
  • 1,129 Views
Hi,
I'm in Chapter 3, final lab data review, and I have the same problem.
I can authenticate just fine through firefox and get the correct index.html, however the grading fails.
Not sure how I can post a screenshot here.

Chetan_Tiwary_
Moderator
Moderator
  • 1,126 Views

Hello @georgef !

Did you try the : "firewall-cmd --add-service=http" or a "firewall-cmd --add-port=80/tcp" to see if this helps you in the grading ?

0 Kudos
georgef
Mission Specialist
Mission Specialist
  • 1,124 Views

I'm not sure why I should do firewall-cmd --add-service=http on serverb, as the playbook specifically concerns itself with https only. If there is a misconfiguration in serverb, Redhat should fix it, not me. 

In any case, I tried it, but it didn't make a difference. I can connect through Firefox just fine on https://serverb.lab.example.com, input the credentials and see the index.html

 

 

0 Kudos
Chetan_Tiwary_
Moderator
Moderator
  • 1,122 Views

@georgef I was just trying to check if that helps as you can see from my previous comments that I did not face the same when I try this lab grading. So I wanted to confirm before concluding that there is a bug here. 

0 Kudos
Join the discussion
You must log in to join this conversation.